Eu nu stiu cat de comunista e china in momentul de fata. Poate e foarte comunista sau poate nu e deloc. Totusi, nu cred ca ajung sa moara in puscarie oameni care nu-si platesc amenzile sau cei care fura o paine. Ma gandesc, totusi, ca aia care mor sunt criminali inraiti, ucigasi.
Nu cred ca la chinezi e ca la nord coreeni.
China si-a deschis deja granitele. Anul trecut, din cate stiu, chinezii au bagat vreo 8 miliarde de dolari in turismul mondial.
Pai nu ma refer la sistemul lor in sine, ci la oamenii politici si de ce (presupun eu) sunt ei in stare. Chinezii vor sa prospere si probabil ca si-au dat seama ca nu pot face asta fara sa se adapteze la secolul 21. Nord Coreeni sunt mai incapatanati, ori nu le pasa (la nivel politic ma refer).
China poate ca s-a indepartat destul de mult de comunismul tipic, insa nici Romania nu mai e chiar o tara comunista, si, totusi, cei care au puterea de decizie au ramas cam aceiasi. Sau acelasi gen de oameni, mai bine zis.
Cat despre expozitia propriu-zisa, eu deocamdata nu am nicio opinie concreta fata de interzicerea sau nu a ei. Inteleg si de ce e fucked up, inteleg si de ce ai vrea sa vezi asa ceva. Eu unu' am vazut cateva poze si nu pot spune ca am ramas marcat. Poate daca le-as vedea pe viu as fi mai revoltat...